Qui som?

FRANCESC ASPERÓ

Em dic Francesc, però també em diuen Xicu i Cesc. Trieu el nom que més us agradi! Sóc d’Olot i m’encanta viure i treballar en aquesta bonica terra, la Garrotxa. Estic llicenciat en Geografia, disciplina a la que vaig estar estretament vinculat fins als 26 anys. Aquí hi va haver un punt d’inflexió per connectar amb el pagès que sempre havia tingut latent dins meu. Des de petit havia sentit una connexió amb la terra  i el món rural íntima i especial; pare, mare i avis venien del món de pagès i això em va portar a viure de ben a prop els ritmes del camp i la natura al llarg de la meva infància i joventut. Que afortunat!

Va ser després de realitzar un curs introductori a l’horticultura familiar ecològica a Olot, després de visitar i fer pràctiques amb diferents pagesos hortalans de la Garrtoxa que vaig decidir formar-me en agroecologia a l’Escola Agrària de Manresa durant dos anys fins per convertir-me en tècnic de producció agroecològica. Aquell període va esdevenir un espai temporal de connexió íntima amb mi mateix i de reinvenció professional, de conèixer moltes persones i projectes interessants del món agrari, especialment del món agroecològic.

Si bé els cultius vegetals a través de l’horticultura i la fructicultura van ser la porta d’entrada a l’agricultura, va ser un bon company i amic de l’Escola Agrària de Manresa que em va convidar a conèixer el món del bolets a través del seu cultiu. Llavors, jo sabia ben poca cosa de la fungicultura. Vaja, pràcticament res. Però bé, em va semblar interessant la proposta d’explorar com es podien cultivar bolets comestibles d’elevat valor nutricional i alimentari sobre troncs, i va ser així com va començar el meu romanç amb els bolets. 

Després de 4 anys de molta formació autodidacte, de viatjar per diferents països, de visitar fungicultors locals i de fora, de moltíssimes hores d’experimentació (per tant, també de cagar-la molt!) i d’un intent d’engegar un primer negoci de cultiu i venda de bolets…, aquí estic, amb una motxilla d’experiències que mai m’hauria imaginat tenir.

Ah, no em vull oblidar que va ser a través dels bolets que vaig conèixer la Neus, la meva companya de viatge! 

El cultiu dels bolets de soca m’ha ensenyat i m’ensenya cada dia a connectar amb la vida de moltes  maneres diferents, com ara a través de: la paciència, l’observació diària, el cicle reproductiu dels organismes vius, de la cooperació entre éssers, la interconnexió (ai el gran miceli!), l’aprofitament de qualsevol recurs a l’abast…, i podria continuar durant línies i més línies! 

Per mi els bolets són una font de: connexió, inspiració, fascinació, màgia, teràpia i resiliència. Ells em mostren la vida des del seu prisma, com fan de la mort (matèria de la qual s’alimenten habitualment) l’inici d’una nou cicle vital i com ho fan a favor seu però també servint al planeta i els éssers que l’habitem. Et convido a què els coneguis. Crec que no te’n penediràs.

També vull explicar-te que després de tres projectes empresarials iniciats, amb resultats de tots els colors però sobretot amb un munt d’aprenentatges fets, em disposo a oferir el millor de mi mateix per a tu i pel planeta a través d’aquesta porteta plena de vida que vol ser Fungi Girona. 

Per acabar, vull agrair a tot un seguit de persones que m’han ajudat en aquest camí. A la meva mare, pare i germana, a vosaltres avis i àvies pagesos; a tu estimada Neus, a tu company Arç, a la incondicional Ester, a l’Andreu i l’Òria, a la Caterina, la Núria i en Juqui del Rebost de la Garrotxa, a en Kilian, a en John Micheleotti i a vosaltres companys d’aula i mestres de l’Escola Agrària de Manresa. I a tu Pedro, per obrir-me les portes d’aquest preciós món. Gràcies a tothom que m’ha acompanyat fins aquí. 

Perquè tot és aquí i tot és possible.

NEUS RIERA

Em dic Neus, i podria dir que jo sempre havia pensat que era més llop de mar que de muntanya, ja que vaig néixer a la Costa Brava… Allà no en sabem tant de bolets, o al menys per mi eren uns grans desconeguts llavors; fins que me’n vaig anar a viure a Escòcia amb 24 anys. Allà, sense saber ben bé on anava, però amb una connexió amb la natura que no parava de créixer, em vaig començar a formar com a terapeuta de Shiatsu i Nutrició i em vaig començar a endinsar en el món de la salut, a través de la Medicina Tradicional Xinesa. I així vaig connectar amb els bolets medicinals i la Micoteràpia, des de la pròpia curiositat, provant, estudiant, experimentant i aprenent de terapeutes increïbles. 

Aquests terapeutes em van ensenyar i contagiar el seu entusiasme cap al món de la Micoteràpia. I aquest entusiasme ha continuat des de llavors, amb convenciment i força. 

Com creieu que hauria pogut sobreviure una noia menuda del petit Mar Mediterrani, durant 7 anys, a les fredes i fosques
terres celtes i Mars del Nord? Us ho puc assegurar, els bolets medicinals i els seus principis adaptògens m’hi van ajudar molt…, i em van preparar, mica en mica, per tornar cap a casa amb una maleta plena d’aprenentatges, d’experiències i amb més forces que mai, apunt i preparada per conèixer en Cesc (a traves dels bolets, és clar!) i poder posar el meu granet de sorra en aquest projecte. Per compartir i per créixer. Gràcies per creure en mi, Xicu. I gràcies als meus pares, per la força que m’envieu per continuar endavant, sempre, des d’allà on sigueu.


Benvinguts al món dels Bolets!

Aquesta web utilitza cookies. Pots llegir més sobre el tractament que en fem a l ´enllaç.    Veure Política de cookies
Privacidad